Planul de invatamant – curricula, se refera in acest context la cerintele speciale ale migrantilor, care au culturi si context de fond social diferite. Reflecta situatia reala a grupului tinta, migrantii si include o serie de abilitati de comunicare si sociale, adecvate mediului specific si cerintelor acestuia. Conceptul care sta la baza metodologiei noastre se bazeaza pe nevoia de intelegere a experientei de invatare in medii multiculturale.
In atelierele pilot structurate pentru profesori, formatori si alte persoane din domeniul educatiei, urmarim sa contribuim la crearea contextului de “situatie reala" a migrantilor si a persoanelor din grupurile de minoritati etnice, cu alte cuvinte, participantii sa simta “ce inseamna sa fii migrant”. Consideram ca acest concept va avea un impact important asupra cresterea gradului de constientizareiin ceea ce priveste coeziunea sociala si dialogul intercultural, precum si cresterea competentelor multiculturale.
ca un produs complementar, structurat pentru utilizarea in toate institutiile de educatie a adultilor si formare profesionala, precum si pentru formatori, instructori, traineri. Aceasta colectie de materiale si metode poate fi folosita, datorita structurii modulare, pentru o gama larga de masuri si interactiuni.
realizat de o echipa de formatori, traineri, de la institutiile partenere, cu profesori, formatori, cadre didactice si alte categorii de personal (cum ar fi consilieri) care lucreaza cu migranti.
Pe parcursul cursurilor pilot curricula si instrumentele vor fi testate.
Atelierul de lucru va fi construit pe baza studiilor de caz si a jocurilor de rol, cu scopul de a pune participantii in situatia migrantilor. Situatia creata se va referi la atitudini, comportamente, profilul socio-economic, educational, familial si afilierea politica, care pot influenta procesul de integrare.
Participantii la atelierul pilot vor fi pusi in situatii in care migratia catre alte tari este o provocare foarte mare. Aceasta decizie are consecinte pe termen lung: ajustari de ansamblu la noile imprejurari, cateodata separarea de familie, cautarea unui loc de munca si cazare, lipsa sustinerii culturale si sociale, cateodata lipsa cunostintelor de limba.
Pentru a crea cat mai realist sentimentul de migrant, jocurile de rol vor fi provocatoare, folosind doua limbi pe parcursul trainingului, limba mama si o limba straina.
Trainerii, profesorii, personalul din educatie si elevii/studentii migranti vor lua parte la atelierele de lucru.
Dupa terminarea activitatilor pilot si validarea lor, se va realiza si va fi distribuit un ghid (curricula si instrumentele) pentru traineri, profesori si personal din domeniul educatiei care lucreaza cu migranti.